Skip to main content

Mail info@kobavision.be   Telefoon 011 51 70 80

iPhone

De revolutionaire iPhone beschikt over een net zo revolutionaire schermlezer, evenals andere innovatieve toegankelijkheidsvoorzieningen, zodat mensen met een visuele beperking er makkelijker mee kunnen omgaan.

VoiceOver

Dezelfde VoiceOver-schermlezer die zich al op de Mac heeft bewezen, is nu een standaardvoorziening op iPhone 3GS en alle nieuwere modellen. Het is de eerste schermlezer ter wereld die met vingerbewegingen werkt. Zo kun je je iPhone optimaal gebruiken, zelfs als je het display niet kunt zien.

VoiceOver op iPhone is zo opmerkelijk omdat de bediening met vingerbewegingen werkt. Er is dus sprake van fysieke interactie met het materiaal op het display. Makkelijk te leren en leuk om te gebruiken. Je hoeft niet talloze toetscombinaties te onthouden of het ene minuscule pijltoetsje na het andere in te drukken om te vinden wat je zoekt. Dankzij VoiceOver hoef je alleen maar het display aan te raken, waarna je direct een beschrijving hoort van het onderdeel onder je vinger. Vervolgens bedien je je iPhone door dubbel te tikken, te slepen of te vegen.

VoiceOver werkt heel anders dan de schermlezers die je tot nu toe gewend was. Traditionele schermlezers beschrijven weliswaar keurig elk element op het scherm, maar ze hebben er moeite mee om exact aan te geven waar die zich bevinden of om informatie over omliggende objecten te geven. Dit soort informatie is erg belangrijk voor de context, maar andere schermlezers schieten hierin meestal te kort. De methoden die traditionele schermlezers gebruiken om programma's en webpagina's te beschrijven, houden in dat alle contextuele informatie expres wordt weggelaten, zodat een simpele opsomming van een lijst of menuonderdelen overblijft. VoiceOver op iPhone 3GS en de nieuwere modellen daarentegen biedt een geheel nieuwe ervaring.

Omdat VoiceOver op basis van het touchscreen van iPhone werkt, is er sprake van een directe interactie met de objecten op het display, zodat je ook meteen inzicht hebt over hun locatie en context. Als je bijvoorbeeld het display in de linkerbovenhoek aanraakt, hoor je wat er in de linkerbovenhoek van die webpagina staat. Verplaats je vervolgens je vinger over het display, dan hoor je wat daar in de buurt staat. Zo krijg je een veel beter beeld van de context en van hoe alles met elkaar in verhouding staat. Veel mensen zullen zich met VoiceOver op hun iPhone een echt goed beeld kunnen vormen, misschien wel voor het eerst in hun leven, van wat er op het scherm te zien is, in plaats van alleen te luisteren naar een beschrijving daarvan.

Elk onderdeel op het display wordt hardop beschreven, inclusief niet-inhoudelijke informatie, zoals hoe vol de batterij nog is, de signaalsterkte van Wi-Fi- en mobiele netwerken, de mobiele-netwerkaanbieder en de tijd. Het wordt zelfs gemeld als de stand verandert van staand naar liggend (of andersom) en als het display wordt ver- of ontgrendeld.

De spreeksnelheid kun je naar wens instellen. VoiceOver gebruikt herkenbare geluiden om aan te geven dat er een programma wordt gestart, dat de weergave is vernieuwd, dat er een dialoogvenster is verschenen, enzovoort. Als VoiceOver aan het woord is, wordt bovendien het volume van achtergrondgeluiden en muziek automatisch zachter gezet, zodat je heel duidelijk alles kunt horen wat er wordt gezegd.

VoiceOver spreekt jouw taal

VoiceOver bevat ingebouwde stemmen en spreekt wel 36 verschillende talen: Arabisch, Chinees (China), Chinees (Kantonees), Chinees (Taiwan), Deens, Duits, Engels (Australië), Engels (Groot-Brittannië), Engels (Iers), Engels (VS), Engels (Zuid-Afrika), Fins, Frans (Canada), Frans (Frankrijk), Grieks, Hindi, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Noors, Pools, Portugees (Brazilië), Portugees (Portugal), Roemeens, Russisch, Slowaaks, Spaans (Mexico), Spaans (Spanje), Thai, Tsjechisch, Turks, Vlaams, Zweeds.

Aan de slag

VoiceOver is ingebouwd in iPhone 3GS en alle nieuwere modellen. Je hoeft dus niets extra's meer te kopen of te installeren. Alles wat je nodig hebt, is een Mac of pc met de nieuwste versie van iTunes. Met de configuratie-assistent kun je bovendien zonder visuele hulpmiddelen je iPhone activeren en VoiceOver inschakelen. Je kunt ook iemand anders vragen om VoiceOver op je iPhone te activeren, via het Toegankelijkheid-menu in 'Instellingen'.

Zo werkt het

Zodra VoiceOver is ingeschakeld, gebruik je een andere, maar nog steeds eenvoudige reeks vingerbewegingen om je iPhone te bedienen. Als je nu bijvoorbeeld eenmaal op een knop tikt, wordt niet die actie uitgevoerd, maar hoor je wat die knop doet. Je tikt dubbel om de desbetreffende actie uit te voeren. Schuifknoppen pas je met een veegbeweging aan.

Wanneer een onderdeel geselecteerd is, komt daaromheen een zwart vak te staan: de VoiceOver-cursor. Deze VoiceOver-cursor is bedoeld voor meekijkende gebruikers zonder visuele handicap. Hecht je aan privacy, dan heeft VoiceOver een ingebouwde functie die het display tijdelijk zwart maakt, zodat niemand ongewenst kan meelezen.

Naast aanraken en slepen kun je je vinger ook snel naar links of rechts bewegen om de VoiceOver-cursor precies naar het vorige respectievelijk volgende onderdeel te laten gaan. Het maakt niet uit hoe klein of groot dat is. Hierdoor kun je datgene wat je hoort heel precies regelen, ook wanneer het normaal gesproken niet mee zou vallen om je vinger goed neer te zetten.

Tekst invoeren

Als je iets aan het typen bent, bijvoorbeeld een e-mail of een notitie, zegt VoiceOver hardop welk teken je op het toetsenbord aanraakt. Dit wordt nog een keer herhaald als je het teken typt. Je kunt VoiceOver ook zo instellen dat daarnaast, of in plaats daarvan, elk volledig woord wordt uitgesproken. Als je tijdens het typen een vingerbeweging omhoog of omlaag maakt, wordt het invoegpunt naar links of rechts verplaatst, zodat je een woord net zo eenvoudig kunt aanpassen als dat je het opnieuw zou typen.

Om je te helpen sneller en beter te typen, beschikt iPhone over voorspellende tekstinvoer. Verder wordt de juiste spelling voorgesteld als je een typfout maakt in een woord. Als je 'Spreek invultekst' hebt ingeschakeld, hoor je een geluidje, waarna het voorgestelde woord wordt uitgesproken. Druk je op de spatiebalk, dan wordt het woord meteen ingevoerd. En wil je de suggestie negeren, dan typ je gewoon door.

De rotor

VoiceOver bevat een innovatieve virtuele bediening, de rotor. Als je de rotor draait – door twee vingers over het scherm te bewegen alsof je een echte draaischijf bedient – kun je op basis van de gekozen instelling aanpassen hoe VoiceOver door een document gaat. Met één keer omhoog of omlaag vegen wordt een tekst bijvoorbeeld woord voor woord doorlopen. Of je stelt de rotor in op 'Teken', en dan gaat VoiceOver van teken tot teken door de tekst. Dit is ideaal als je een tekst wilt nalezen of bewerken.

Je kunt de rotor ook instellen om door internetpagina's te navigeren. Wanneer je op een internetpagina bent, bevat de rotor de namen van algemene onderdelen, zoals kopteksten, koppelingen, formulierelementen en afbeeldingen. Je selecteert een instelling en draait de rotor vervolgens om naar het vorige of volgende onderdeel van het geselecteerde type op de pagina te gaan. Tussenliggende onderdelen van een ander type worden overgeslagen.

Apps

VoiceOver werkt met alle ingebouwde apps van iPhone 3GS en nieuwer, zoals Safari, Mail, App Store, iTunes, Muziek, Agenda en Notities. En met de elementlabelaar kun je aangepaste labels voor knoppen maken, zodat het nog gemakkelijker wordt om bijvoorbeeld te bellen, een telefoontje aan te nemen, te surfen op het web, vrienden te sms'en of te mailen en je aandelen of het weerbericht te bekijken. Apple werkt bovendien samen met iPhone-softwareontwikkelaars om ervoor te zorgen dat hun apps compatibel zijn met VoiceOver.

Draadloze brailleleesregels

Met een vernieuwbare brailleleesregel die gebruikmaakt van de draadloze Bluetooth-technologie kun je VoiceOver-uitvoer in braille lezen. En wanneer VoiceOver is ingeschakeld, kun je met een brailleleesregel met invoertoetsen en andere regelaars je iPhone bedienen. iPhone 3GS en de nieuwere modellen werken naadloos samen met de meeste veelgebruikte draadloze brailleleesregels.

Zoomen

In veel iPhone-programma's kun je in- en uitzoomen op specifieke elementen, zoals afbeeldingen in Mail of kolommen op een webpagina in Safari. Met de zoomfunctie op iPhone kun je echter het hele scherm van een programma vergroten, zodat je alles beter kunt zien. Je kunt 'Zoomen' meteen bij de configuratie van je iPhone via iTunes instellen (voor jezelf of voor iemand anders), maar je kunt het ook later op je iPhone zelf doen, via het Toegankelijkheid-menu in de 'Instellingen'.

Zoomen kan overal, ook in het beginscherm, een vergrendeld scherm en Spotlight, en zelfs in apps die je in de App Store hebt gekocht. In iOS 6 is de zoomfunctie ook compatibel met VoiceOver.

Door met drie vingers dubbel te tikken, wordt meteen 200% in- of uitgezoomd. Om een zoomfactor tussen 100% en 500% te kiezen, tik je dubbel en maak je een sleepbeweging met drie vingers. Ook bij een ingezoomde weergave kun je alle vertrouwde veeg-, knijp-, tik- en andere bewegingen blijven gebruiken voor de bediening van programma's.

Kleurinversie

Als je meer contrast nodig hebt of wilt, kun je op iPhone 3GS en de nieuwere modellen het display veranderen naar 'Wit op zwart'. Deze functie werkt in alle apps en in het beginscherm, het vergrendelde scherm en Spotlight, en in combinatie met de zoomfunctie en VoiceOver.

Spreek selectie uit

Wil je tekst uit bijvoorbeeld websites, e-mails en sms'jes selecteren? Met 'Spreek selectie uit' kun je tekst in elke app markeren door er dubbel op te tikken. Ook als je VoiceOver niet hebt ingeschakeld, zal 'Spreek selectie uit' de gemarkeerde tekst voorlezen en opmaakopties zoals knippen, kopiëren en plakken aanbieden. 'Spreek selectie uit' kan worden ingeschakeld via Instellingen.

Voelbare knoppen

iPhone is uitgerust met een aantal duidelijk voelbare bedieningstoetsen: de knop voor de sluimer/waakstand (helemaal bovenop), de knoppen voor beltoon/geluid uit en het volume (helemaal links bovenaan) en de vertrouwde thuisknop (in het midden onder het display).

Grote tekst

Je kunt de lettergrootte vergroten tot 56-punts tekst in waarschuwingen, Agenda, Contacten, Mail, Berichten en Notities.

Hoorbare en zichtbare waarschuwingen en trilfunctie

Als je het belsignaal inschakelt, geeft iPhone een zowel hoorbaar als zichtbaar signaal voor telefoongesprekken, sms-berichten, nieuwe en verzonden mail en agenda-activiteiten. Je kunt er ook voor kiezen bij inkomende berichten en meldingen een led-flits te laten weergeven. Bij inkomende gesprekken kun je een schermvullende afbeelding of foto van de beller laten weergeven. En je kunt een audio-optie selecteren voor het bevestigen van handelingen op het toetsenbord.

Als het geluid uit is, geeft iPhone een trilsignaal. Voor binnenkomende FaceTime-gesprekken kun je kiezen uit verschillende trilpatronen of een eigen patroon maken door een aangepast patroon te tikken. En om er zeker van te zijn dat je niks mist, kun je je iPhone zowel een tril- als geluidssignaal laten geven.

Instelbare beltonen om te downloaden

Je kunt zelf verschillende beltonen koppelen aan je contactpersonen, zodat je direct hoort wie er belt. In de iTunes Store kun je extra beltonen van je favoriete nummers maken, kopen en downloaden (afzonderlijk verkrijgbaar).

iPhone-gebruikershandleiding

Bij het opstellen van de iPhone-gebruikershandleiding is rekening gehouden met mensen met een handicap. Zo kun je de iPhone-gebruikershandleiding in HTML-structuur lezen met je favoriete schermlezer in de browser op een Mac, pc of iPhone, of beluisteren in ePub-structuur via VoiceOver in de iBooks-app op je iPhone. iBooks en de gebruikershandleiding zijn gratis te downloaden in respectievelijk de App Store en de iBookstore.

Bron: http://www.apple.com/benl/accessibility